Kelvin enkelt forklart på norsk

Lysets fargetemperatur

Kelvin er en temperaturskala som benyttes på lyskilder. Lystemperatur deles ofte inn i hovedgrupper, hvor begrepene varmhvit, hvit og kaldhvit er de vanligste betegnelsene.

Ettersom det er litt individuelt hvordan vi oppfatter lyset, samt at hvor lyset brukes er med på oppfattelsen, vil en fargetemperatur i oppgitt i kelvin alltid være mer presist.

Lysets fargetemperatur er svært viktig når vi velger belysning. I nedre del av kelvinskalaen ser vi lett forskjellen mellom for eksempel 2700K og 2800K når vi ser lysene ved siden av hverandre.

Tidligere hadde vi glødepærer, halogenpærer og lysrør. Dette var enkelt å forholde seg til med tanke på fargetemperatur. Nå finnes lyspærer i et større utvalg og vi må lære oss noen 'nye' begreper. Vi i Lysbutikken vil tilstrebe å gi deg all nødvendig informasjon slik at du kan gjøre gode valg du blir fornøyd med, også over tid.
Om du velger LED i høy kvalitet, og 2700 kelvin, vil den største opplevde forskjellen sammenlignet med halogen være at lyset ikke endrer farge når du dimmer det ned. Du vil kun få mindre lys.


Ettersom noen savner at lyset blir varmere når det dimmes ned, har produsentene nå laget lyskilder som kombinerer røde og varmhvite LED-dioder. Når du dimmer denne lyskilden, vil ikke de røde diodene følge samme dimmekurve som de varmhvite og på den måten vil det røde lyset dominere mer og mer etter hvert som du dimmer lyset ned. Denne løsningen har litt forskjellige navn fra de forskjellige produsentene, for eksempel dim-to-warm eller color-toning. Hvilken kelvin lyskilden har på full lysstyrke, og hvor lav kelvin den får ved dimming, varierer også fra produkt til produkt. Disse data er oppgitt på alle slike produkter du finner hos Lysbutikken.


Noen referanser å sammenligne med
På en overskyet dag vil sollyset gi oss ca 6500 kelvin, som er veldig kaldt lys.
I butikker og på kontorer benyttes normalt 3000 K. Når du ser dette lyset alene oppleves ikke dette kaldt.
En glødepære vil gi ca 2700 kelvin, mens en halogenpære gir ca 2900 K. Når de dimmes ned vil lyset bli varmere (ned til 1800 kelvin).


Hvorfor leveres ikke alle lamper med 2700 kelvin?
Butikker og kontorer har alltid hatt valgmuligheter på lysfarge gjennom bruk av lysrør og metallhalogen. Et kaldere lys gir mer korrekt fargegjengivelse og er et bedre arbeidslys. Du kan derfor med fordel benytte 3000 K som arbeidslys på kjøkkenbenken eller leselys i godstolen.


Dersom du ønsker å fremheve en mur eller lignende, spesielt mot naturmaterialer som for eksempel skifer, vil et kaldere lys stå klarere fram samtidig som det får naturmaterialet til å komme til sin rett. Til dette bruk er 4000-6000 kelvin å anbefale. Denne type blanding av lys med forskjellig kelvin gir flotte effekter, men det skal gjøres bevisst.


Når man skal ta et valg på hvilken fargetemperatur man ønsker, så er det viktig å velge samme temperatur på lyset på lamper med samme funksjon som er i nærheten av hverandre.



Temperatur i kelvin kalles også absolutt temperatur

Temperatur i kelvin kalles også absolutt temperatur. I det engelske målesystemet benyttes Rankine (R) som måleenhet for absolutt temperatur. K = °C + 273,15. Celcius har sitt nullpunkt der vann fryser til is.
For å ha en fast definisjon på lysets farge benyttes kelvin. Når jern varmes til 2700 K (2427°C) vil jernet avgi lys som vi beskriver med 2700 K.

Den tekniske betegnelsen på lysets fargetemperatur

Teknisk sett er kelvin den grunnleggende SI-enheten for måling av temperatur, og er en av de syv grunnenhetene i SI-systemet (det internasjonale målesystemet). Symbolet for kelvin er K. Null kelvin er det absolutte nullpunkt, som er når molekyler ikke lenger beveger seg. Symbolet for enheten kelvin er alltid K. Det benyttes ikke gradsymbol (°) som for Celsius- og Fahrenheitskalaen. Som for andre symboler brukes et lite mellomrom mellom størrelse (grunntall) og enhet, som for eksempel 2800 K.

Innebelysning

Utebelysning

Designlamper

LED strip

Skinnesystemer

Dekorlys