Belysning av trær

Belysning av trær

Tips & råd

Opplyste trær!

Utebelysning kan være så mye mer enn bare å lyse opp gangveien og søppelskuret. Ved å lyse opp skulpturer eller trær, så vil man kunne glede seg over disse selv i det mørke vinterhalvåret. En mur kan i utgangspunktet virke kjedelig, men med riktig lys og med riktig farge, så kan det endre hele måten man oppfatter eiendommen på.

Når man tenker på å belyse trær, er det ofte vi tenker på et stor gammel eik som er preget av tiden. Men å belyse mindre tre eller busker i hagen ser også svært flott ut. Det er noen ting å tenke på om du ønsker å sette lys på trær som vi raskt gjennomgår på denne siden. 

Lysstyrke

Om treet i dag ikke har annen belysning i nærheten er det ikke så mye som skal til for å få en flott effekt. Om det er gatelys eller andre lys i nærheten kan du også benytte kaldere lys (4000K) for å få en tydeligere effekt av lyset uten å gå opp i lysstyrke. 

Lysets vinkel

Som et hovedprinsipp bør lyset komme fra samme side av treet som du ønsker å se effekten fra. Vil du at treet skal se like flott ut fra alle sider, må du også lyssette fra alle sider. 

Vi anbefaler at lampene plasseres med litt avstand til treet, slik at du får dekket hele tretoppen med lys, og ikke bare et lyspunkt på stammen. 

Tenk på at mye av lyset vil gå "tvers igjennom" treet, så pass på at plasseringen av spottene ikke er til sjenanse for de som ferdes på andre siden av treet. 

Valg av type lampe

1. Hagespot

En hagespot leveres med jordspyd som gjør den enkel å montere. Treets størrelse og betraktningsvikler avgjør hvor mange lamper som anbefales. 

Hagespotter kommer både med integrert LED og med utskiftbar lyspære (GU10). Om du ikke trenger de kraftigste lampene, anbefaler vi gjerne lampene for GU10. Dette gir deg mulighet til enkelt å bytte pære med tanke på spredningsvinkel, fargetemperatur og lysstyrke slik at du kan forsøke deg frem til å få den effekten du ønsker.  

2. Nedfelt lampe

Nedfelte lamper kan være utfordrende å montere med tanke på røtter. Det er også slik at det blir raskt mørkt når snøen kommer, eller på høsten når bladene faller ned. Dette vil vi derfor kun anbefale i spesielle miljøer. 

3. Lyskaster

For spesielt store trær kan også lyskastere med stor spredning benyttes. Her er det igjen viktig at lampene ikke vil være til sjenanse på den andre siden av treet. 

4. Spotter montert på stammen i treet

For å unngå at lampene snør ned eller dekkes av blader om høsten kan også lamper festes i stammen på treet. Dette gjør også at lampene er mindre i veien for gressklipper. Dersom det er en relativt høyt og slankt tre kan dette fungere godt. 

5. Lysslynger

Mange bruker systembelysning med lysslynger til å følge treets stamme og hovedstruktur som juledekorasjon. Dette vil gjemme seg bak blader i sommerhalvåret, og er klart for bruk igjen neste vinter om det monteres godt. 

 

Oppsummert

Finn en stil som passer ditt hus og din hage.

Bruk helst flere lamper ved belysning av trær. 

Forsøk deg litt frem med avstand før du fastmonterer lampene. Monter lampen på litt avstand og lyset vil fordele seg på en jevn og fin måte.


belysning-rom-traer-2

Se vårt utvalg

Hagespot

Nedfelt

Service & Garanti

Når du handler hos Lysbutikken.no, er du garantert den beste service og garanti.

Det gis full garanti og reklamasjonsrett etter kjøpsloven for alle elektriske produkter. Det er minimum 2 års garanti på alle lamper. For gjenstander som er ment å vare vesentlig lenger, er reklamasjonsfristen 5 år. 

Så lenge det kan skaffes, tilbyr vi også reservedeler til eldre lamper.


Garden24 

Garden 24 - Et svært populært belysningssystem for hage og terrasse.

 5-års garanti på lykilden

 Integrert LED med lavt energiforbruk

 Montere selv, uten hjelp av elektriker

 Utvid enkelt etter behov