4 av våre beste tips til god belysning til din stue

4 av våre beste tips til god belysning til din stue

Tips & råd

Stuen er i de fleste hjem et sentralt oppholdsrom. Den brukes til rekreasjon, familiesammenkomster, og til å underholde gjester. Stuens mange bruksområder har derfor behov for en god og variert lyssetting. Enten det er filmkveld, fest, vinkveld eller tid for husvask, er det behov for passende belysning til enhver anledning. 

gulvlampe i stuen

 Planlegg stuebelysningen

Tips for å planlegge stuebelysningen

Det kan være fornuftig å velge lamper ut fra funksjon først, for så å se på designet. Kartlegg dine behov og definer hva slags stuelamper som fyller dine behov.

1. Del rommet inn i soner

Hvis du har en stor stue kan det være nyttig å dele stua inn i soner, slik at de ulike sonene ikke forstyrrer hverandre. Tenk over hvilke krav og funksjoner den enkelte sonen har, og hva slags belysning som vil være mest hensiktsmessig for hver enkelt sone. Kombiner forskjellige lamper for mest mulig fleksibilitet. Hovedbelysningen står for majoriteten av lyssettingen, dette er gjerne større lamper med flere lyskilder og som dekker større områder.

2. Velg funksjonelt lys

Neste steg er å tenke over hvilke funksjoner sonene har, og behovet for funksjonell belysning knyttet til disse sonene. Man ønsker gjerne godt lys ved godstolen i lesekroken, eller ved siden av sofaen, og som ikke sjenerer andre deler av stuen.Over salongbordet ønskes gjerne lys som er fokusert nedover, samt med mulighet for å dimme belysningen for ekstra koselig stemning når man for eksempel ser på TV. Salongen eller sittegruppen kan ha behov for alt fra funksjonell og utfyllende belysning til dempet og behagelig. TV og underholdningssenteret finnes ofte her, så dimmemuligheter kombinert med indirekte lys kan være gode alternativer.

Selv med en moderne og romslig stue med mye naturlig lys, kan det være fint med belysning for alle anledninger. Senhøstens mørke og kalde mørke vinterkvelder øker behovet for mer lys og hygge.

3. Finn riktig stemningslys

Når stuen har den nødvendige belysningen, kan det være ekstra hyggelig å utvide inntrykket med koselig stemningsbelysning og effektbelysning.
Alle soner kan komplementeres med ekstra lys til å pynte opp, skape trivelig bakgrunnsbelysning, og fremheve fokusområder i stuen som kunst på veggene og pyntegjenstander på hyller og støttebord.

Belysning som er lett å flytte på og ta med seg rundt kan også bidra til å heve lyskomforten.

Big bang vegglampe
Dekorativ bordlampe

4. Velg egen belysning til ulike møbler

Har du bokhyller, skjenk eller åpne skapløsninger, kan disse lyssettes med egnet møbelbelysning laget for dette formålet. Dette bidrar til å trekke fokus mot møbler og innredning du ønsker å fremheve.

Oppsummert

Uansett om du skal fornye og lyssette hele stuen, bytte ut noen av de eksisterende lampene, eller bare supplere belysningen du allerede har, kan det være greit å planlegge. Med inndelingen av sonene kan man starte med å se på hovedbelysningen, det overordnede lyset i stuen, og så sonen som skal belyses. Slik sikrer du en harmonisk og helhetlig belysning av hele stuen.

Service & Garanti

Når du handler hos Lysbutikken.no, er du garantert den beste service og garanti.

Det gis full garanti og reklamasjonsrett etter kjøpsloven for alle elektriske produkter. Det er minimum 2 års garanti på alle lamper. For gjenstander som er ment å vare vesentlig lenger, er reklamasjonsfristen 5 år. 

Så lenge det kan skaffes, tilbyr vi også reservedeler til eldre lamper.