4 av våre beste tips til god belysning til din stue

4 av våre beste tips til god belysning til din stue

Tips & råd

Stuen fortjener riktig lys!

Stuen er i de fleste hjem et sentralt oppholdsrom. Den brukes til rekreasjon, familiesammenkomster, og til å underholde gjester. Stuens mange bruksområder har derfor behov for en god og variert lyssetting. Enten det er filmkveld, fest, vinkveld eller tid for husvask, er det behov for passende belysning til enhver anledning. 

 Planlegg stuebelysningen

Tips for å planlegge stuebelysningen

Det kan være fornuftig å velge lamper ut fra funksjon først, for så å se på designet. Kartlegg dine behov og definer hva slags stuelamper som fyller dine behov.

1. Del rommet inn i soner

Særlig hvis du har en stor stue kan det være nyttig å dele stua inn i soner. Tenk over hvilke funksjon sonene har, og hva slags belysning som vil være mest hensiktsmessig for hver enkelt sone. Kombiner forskjellige lamper for mest mulig fleksibilitet. Hovedbelysningen står for majoriteten av lyssettingen, dette er gjerne større lamper med flere lyskilder og som dekker større områder.

2. Velg funksjonelt lys

Neste steg er å tenke over hvilke funksjoner sonene har, og behovet for funksjonell belysning knyttet til disse sonene. Man ønsker gjerne godt lys ved godstolen i lesekroken, eller ved siden av sofaen, og som ikke sjenerer andre deler av stuen.Over salongbordet ønskes gjerne lys som er fokusert nedover, samt med mulighet for å dimme belysningen for ekstra koselig stemning når man for eksempel ser på TV. Salongen eller sittegruppen kan ha behov for alt fra funksjonell og utfyllende belysning til dempet og behagelig. TV og underholdningssenteret finnes ofte her, så dimmemuligheter kombinert med indirekte lys kan være gode alternativer.

3. Finn riktig stemningslys

Siste steg i planleggingen av stuelyset er stemningslyset. Alle soner kan komplementeres med ekstra lys til å pynte opp, skape trivelig bakgrunnsbelysning, og fremheve fokusområder i stuen som kunst på veggene og pyntegjenstander på hyller og støttebord.

4. Velg egen belysning til ulike møbler

Har du bokhyller, skjenk eller åpne skapløsninger, kan disse lyssettes med egnet møbelbelysning laget for dette formålet. Dette bidrar til å trekke fokus mot møbler og innredning du ønsker å fremheve.

Oppsummert

Uansett om du skal fornye og lyssette hele stuen, bytte ut noen av de eksisterende lampene, eller bare supplere belysningen du allerede har, kan det være greit å planlegge. Med inndelingen av sonene kan man starte med å se på hovedbelysningen, det overordnede lyset i stuen, og så sonen som skal belyses. Slik sikrer du en harmonisk og helhetlig belysning av hele stuen.

Sonenes funksjoner og valg av belysning

De forskjellige sonene har ulike krav til belysning. Her kan man se på hva som skal belyses, og hvordan de forskjellige sonene kan håndteres uten å forstyrre hverandre. For eksempel skal leselampen ved godstolen gi godt lys her, men ikke lyse opp TV-kroken. Salongen behøver kanskje avgrenset og usjenerende lys, og skal ikke belyse spisestuen.

Skap ekstra trivelig atmosfære med stemningsbelysning

Når stuen har den nødvendige belysningen, kan det være ekstra hyggelig å utvide inntrykket med koselig stemningsbelysning og effektbelysning. Selv med en moderne og romslig stue med mye naturlig lys, kan det være fint med belysning for alle anledninger. Senhøstens mørke og kalde mørke vinterkvelder øker behovet for mer lys og hygge. Stemningsbelysning er uansett fint for å sette en ekstra spiss på tilværelsen. 

Støttebordet langs veggen, sidebordet ved sofaen, bokhyllene og veggkunsten kan gjerne fremheves og "tette" skyggelagte områder både i- og mellom sonene. Belysning som er lett å flytte på og ta med seg rundt kan også bidra til å heve lyskomforten.

Eksempler på bruk av LED-strip i stuen

Ledstrip-Stue-2
Profil: Lumistar 2212P
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Stue-3
Profil: PDS4 m/ Cover KA
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Stue-1-2
Profil: Lipod m/ Cover Liger
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Stue-3-1
Profil: Lumistar 1612
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Stue-1
Profil: Lumistar 2212P
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Stue-3-2
Profil: Primostar
LED-Strip: 24V 9,6W/M

Se vårt utvalg

Service & Garanti

Når du handler hos Lysbutikken.no, er du garantert den beste service og garanti.

Det gis full garanti og reklamasjonsrett etter kjøpsloven for alle elektriske produkter. Det er minimum 2 års garanti på alle lamper. For gjenstander som er ment å vare vesentlig lenger, er reklamasjonsfristen 5 år. 

Så lenge det kan skaffes, tilbyr vi også reservedeler til eldre lamper.