Stue

Stuen er i de fleste hjem et sentralt oppholdsrom. Den brukes til rekreasjon, familiesammenkomster, og til å underholde gjester. Stuens mange bruksområder har derfor behov for en god og variert lyssetting. Enten det er filmkveld, fest, vinkveld eller tid for husvask, er det behov for passende belysning til enhver anledning. 

Planlegg stuebelysningen

Det kan være fornuftig å velge lamper ut fra funksjon først, for så å se på designet. Kartlegg dine behov og definer hva slags stuelamper som fyller dine behov.

Ved planlegging av belysning til stuen kan en god fremgangsmåte være å dele rommet inn i soner. Tenk over hvilke funksjon sonene har, og hva slags belysning som vil være mest hensiktsmessig for hver enkelt sone.

Kombiner forskjellige lamper for mest mulig fleksibilitet. Hovedbelysningen står for majoriteten av lyssettingen, dette er gjerne større lamper med flere lyskilder og som dekker større områder.

Neste steg er å tenke over hvilke funksjoner sonene har, og behovet for funksjonell belysning knyttet til disse sonene. Man ønsker gjerne godt lys ved godstolen i lesekroken, eller ved siden av sofaen, og som ikke sjenerer andre deler av stuen.

Over salongbordet ønskes gjerne lys som er fokusert nedover, samt med mulighet for å dimme belysningen for ekstra koselig stemning når man for eksempel ser på TV.

Salongen eller sittegruppen kan ha behov for alt fra funksjonell og utfyllende belysning til dempet og behagelig. TV og underholdningssenteret finnes ofte her, så dimmemuligheter kombinert med indirekte lys kan være gode alternativer.

Siste steg i planleggingen av stuelyset er stemningslyset. Alle soner kan komplementeres med ekstra lys til å pynte opp, skape trivelig bakgrunnsbelysning, og fremheve fokusområder i stuen som kunst på veggene og pyntegjenstander på hyller og støttebord.

Har du bokhyller, skjenk eller åpne skapløsninger, kan disse lyssettes med egnet møbelbelysning laget for dette formålet.

Uansett om du skal fornye og lyssette hele stuen, bytte ut noen av de eksisterende lampene, eller bare supplere belysningen du allerede har, kan det være greit å planlegge. Med inndelingen av sonene kan man starte med å se på hovedbelysningen, det overordnede lyset i stuen, og så sonen som skal belyses.

Sonenes funksjoner og valg av belysning

De forskjellige sonene har ulike krav til belysning. Her kan man se på hva som skal belyses, og hvordan de forskjellige sonene kan håndteres uten å forstyrre hverandre. For eksempel skal leselampen ved godstolen gi godt lys her, men ikke lyse opp TV-kroken. Salongen behøver kanskje avgrenset og usjenerende lys, og skal ikke belyse spisestuen.

Skap ekstra trivelig atmosfære med stemningsbelysning

Når stuen har den nødvendige belysningen, kan det være ekstra hyggelig å utvide inntrykket med koselig stemningsbelysning og effektbelysning. Selv med en moderne og romslig stue med mye naturlig lys, kan det være fint med belysning for alle anledninger. Senhøstens mørke og kalde mørke vinterkvelder øker behovet for mer lys og hygge. Stemningsbelysning er uansett fint for å sette en ekstra spiss på tilværelsen. 

Støttebordet langs veggen, sidebordet ved sofaen, bokhyllene og veggkunsten kan gjerne fremheves og "tette" skyggelagte områder både i- og mellom sonene. Belysning som er lett å flytte på og ta med seg rundt kan også bidra til å heve lyskomforten.

Leselamper

Trenger du leselys? Se vårt store utvalg av leselamper her.

Vinduspendler

Små pendler med lang ledning og bryter. Utmerket å lyse opp i vinduet over vinduskarmen.

Benk og møbelbelysning

Innfelt eller utenpåliggende belysning for benker og skap, vitrineskap og bokhyller.

Takpendel

Med en pendellampe montert i taket får du et virkelig godt lys over spisebordet, på soverommet, i stuen, på kjøkkenet eller for å lyse opp et mørkt hjørne – en pendellampe har mange bruksområder.

Strømskinner

Strømskinner gir deg en fleksibel måte belyse rom på. Strømskinner kan skjøtes sammen til ønsket lengde, også i vinkel om du ønsker det.

Lysekroner

Lysekroner finnes i flere varianter, alt fra moderne og minimalistiske til klassiske prismelamper med eller uten skjerm. Sett et eklusivt preg på stuen med en storslagen lampe.

Taklamper til stuen

Taklamper er en sentral del av belysning i hjemmet og sørger ofte for hovedbelysningen.

Gulvlamper til stue

Gulvlamper en god og fleksibel måte å lyssette rommet på. De kan fungere som generell belysning, sette stemningen og være dekorative gjenstander som blir som et møbel i seg selv.

Vegglamper til stuen

Vegglamper er perfekte til bruk i stuen, både for allmennbelysning og effektbelysning.

Spotlight tak og vegg

Her finner du lamper med retningsbestemt lys, som vi gjerne kaller spotter.

Maleribelysning

Lamper som er spesialdesignet for å gi god belysning av bilder. 

Bordlamper

Bordlamper er en essensiell del av stueinnredningen. De skaper trivelig stemning og bidrar til funksjonell belysning, gjerne i kombinasjon med andre lyskilder.

Downlight

Vi har enkle downlights og ferdige kit. Med integrert LED og for pærer etter eget ønske.

LED-strip

Profiler med LED-strips kan også benyttes på badet. Pass på at stripen har riktig IP-grad i forhold til bruk i våtrom.

Eksempler på bruk av LED-strip i stuen

Ledstrip-Stue-1-1
Profil: PDS4-K m/ Cover Liger Black
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Stue-2
Profil: Lumistar 2212P
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Stue-3
Profil: PDS4 m/ Cover KA
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Stue-1-2
Profil: Lipod m/ Cover Liger
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Stue-2-1
Profil: Lumistar 2212P
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Stue-3-1
Profil: Lumistar 1612
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Stue-1
Profil: Lumistar 2212P
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Stue-2-2
Profil: Microstar
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Stue-3-2
Profil: Primostar
LED-Strip: 24V 9,6W/M