Meny
Meny

Velg riktig materiale i din utelampe

Vi bor i et land med en lang kystlinje, og ikke alle typer materiale egner seg ved salt sjø.

På denne siden kan du lese litt om de ulike mulighetene og begrensingene materialet kan gi. Kvaliteten på materialene i lampene vi fører, skal sikre at du har en lampe du er fornøyd med i mange år. Bor du slik til at lampene utsettes for saltdriv fra havet, er det viktig at du velger riktig lampe.

Vedlikeholder du lampene regelmessig, sikrer du ekstra lang levetid. Nedenfor finner du derfor også enkle tips om vedlikehold av lampene.

På våre sider skal alle utelamper være merket med hvilket materiale som er benyttet. Dette er viktig informasjon for deg når du skal beslutte hvilken lampe du skal kjøpe. Dersom informasjonen skulle være mangelfull, håper vi å høre fra deg.

I kystnære områder bør alle lamper rengjøres med såpe og vann med jevne mellomrom, uansett materiale. I tillegg bør de også behandles med syrefri olje (Gjelder ikke lakkert stål eller lamper i plast). Vi vasker og pleier bilene våre for å unngå rust, det samme bør vi gjøre med lampene. Lysbutikken anbefaler å sette inn skruene på lampen med smørefett, det vil hindre både rust og at de setter seg fast.

Galvanisert stål

Tilnærmet vedlikeholdsfritt og kan benyttes i alle miljøer. Ved å galvanisere stålet, blir det belagt med et tynt lag sink gjennom en elektrokjemisk prosess. Dette gir den beste beskyttelsen mot rust.
Den vanligste behandlingen for utendørslamper, er å varmgalvanisere stålet gjennom en ”hot dip”. Etter denne prosessen vil beskyttelseslaget bestå av 75% sink, med en renhetsgrad på 98%. Det gir materialet en ”flytende” effekt og små sårskader i laget vil kunne lege seg selv.
Vedlikehold: Kan med fordel tørkes over med en lett fuktet klut en gang i året.

Kobber

Tilnærmet vedlikeholdsfritt og kan benyttes i alle miljøer.
Kobber blir antikk brunt i innenlandsklima. Kobber er uløselig i vann, men oksiderer i kontakt med fuktig luft. I forbindelse med sjøen vil kobberet irre. Da dannes basiske kobbersalter (Irr) som gir den blågrønne fargen. Kobber er sårbart frem til dette, men etter er det minst like holdbart som galvanisert stål. Hinnen som er oksidert beskytter kobberet innenfor. For å fremskynde prosessen kan lampen settes inn med surmelk eller urin.
Vedlikehold: Tørk over med en lett fuktet klut årlig. Ikke gni av det oksiderte laget.

Rustfritt stål AISI304

Velegnet til utendørs bruk, med unntak av aggressive miljøer som f.eks. saltvannsområder. Stålet er ofte børstet for å oppnå ønsket finish. Dette er en jernlegering med god motstandskraft mot korrosjon og andre kjemiske angrep. Stålet legeres med krom, og når krominnholdet overstiger 17% dannes det en beskyttende tynn hinne på stålet. Hinnen er så tynn at den er usynlig for det blotte øye. Alt stål kan ruste, men i rustfritt stål danner krommet en kromoksydfilm (Cr2O3) på overflaten som beskytter det underliggende stålet mot oksidering. Filmen er delvis selvreparerende slik at den kan gjendannes dersom stålet skades.
Vedlikehold: Sett inn lampen med syrefri olje før montering. Deretter bør man behandle den med olje 3-4ganger pr. år.

Rustfritt stål AISI316 (Marinestål)

Velegnet til utendørs bruk, også aggressive miljøer som f.eks. saltvannsområder. Stålet er ofte børstet for å oppnå ønsket finish.
Vedlikehold: Vedlikeholdsfri.

Lakkert Stål / Aluminium

Meget værbestandig og velegnet i de fleste miljøer. Finnes i mange farger. Holdbart selv ved saltvann, frem til den får en skramme. Da får vann og salt tilgang og skader lampen.
Vedlikehold: Spyl eller tørk av lampen jevnlig. Da forebygger du skader og sur nedbør får ikke satt seg i sår.

Aluminium, støpt

Alle lamper er støpt aluminium, med mindre annet er oppgitt. Velegnet til utendørs bruk, med unntak av aggressive miljøer som f.eks. saltvannsområder.
Vedlikehold: Behandles med syrefri olje før montering. Rengjør lampen med såpe og vann 3-4 ganger pr. år, avslutt vasken ved å tørke over med en klut syrefri olje.

Aluminium, ekstrudert/anodisert

Ekstrudert aluminium er presset, og ananodisert aluminium er påført et oksidlag i et elektrolytisk bad. Dette er prosesser som gir aluminium meget høy motstandskraft mot aggressive miljøer. Denne type aluminiumslamper kan derfor benyttes i saltvannsmiljøer.
Vedlikehold: Behandles med syrefri olje før montering, tørk deretter over lampen 3-4 ganger pr. år med en fuktig klut.

Plast

Meget værbestandig og velegnet i alle miljøer.
Vedlikehold: Tørk over med en lett fuktet klut årlig.

Stockholm vegglampe fra NorlysStockholm Wood pullert fra Norlys