Velg riktig materiale i din utelampe

Vi bor i et land med en lang kystlinje, og ikke alle typer materiale egner seg ved salt sjø.

På denne siden kan du lese litt om de ulike mulighetene og begrensingene materialet kan gi. Kvaliteten på materialene i lampene vi fører, skal sikre at du har en lampe du er fornøyd med i mange år. Bor du slik til at lampene utsettes for saltdriv fra havet, er det viktig at du velger riktig lampe.

Vedlikeholder du lampene regelmessig, sikrer du ekstra lang levetid. Nedenfor finner du derfor også enkle tips om vedlikehold av lampene.

På våre sider skal alle utelamper være merket med hvilket materiale som er benyttet. Dette er viktig informasjon for deg når du skal beslutte hvilken lampe du skal kjøpe. Dersom informasjonen skulle være mangelfull, håper vi å høre fra deg.

I kystnære områder bør alle lamper rengjøres med såpe og vann med jevne mellomrom, uansett materiale. I tillegg bør de også behandles med syrefri olje (Gjelder ikke lakkert stål eller lamper i plast). Vi vasker og pleier bilene våre for å unngå rust, det samme bør vi gjøre med lampene. Lysbutikken anbefaler å sette inn skruene på lampen med smørefett, det vil hindre både rust og at de setter seg fast.

Galvanisert stål
Galvanisert stål er motstandsdyktig mot korrosjon, og egner seg derfor svært bra til kystområder hvor boligen er utsatt for all slags vind og vær. Når du kjøper en lampe som er varmgalvanisert, vil den ha en blank overflate som med tiden vil anta et mer matt og rustikt utseende.

Varmgalvanisering utføres manuelt i stasjonære anlegg. Når metall dyppes i den smeltede sinken, skjer det en reaksjon i metallene som utvikler legeringer i overflaten. Siden lampen og dens komponenter dyppes manuelt i den varme sinken, kan denne behandlingen etterlate variasjoner i belegget i form av en ujevn overflate og delvis mindre dråpedannelser.

Varmgalvaniseringsprosessen kan også etterlate tynne ”sink-gardiner” på overflaten, som kan fremstå som en tynn film som henger ned fra kanten av lampen/skjermen. Denne filmen kan enkelt fjernes med en myk børste.

Vedlikehold: Kan med fordel tørkes over med en lett fuktet klut en gang i året.

Kobber
Tilnærmet vedlikeholdsfritt og kan benyttes i alle miljøer.
Kobber blir antikk brunt i innenlandsklima. Kobber er uløselig i vann, men oksiderer i kontakt med fuktig luft. I forbindelse med sjøen vil kobberet irre. Da dannes basiske kobbersalter (Irr) som gir den blågrønne fargen. Kobber er sårbart frem til dette, men etter er det minst like holdbart som galvanisert stål. Hinnen som er oksidert beskytter kobberet innenfor. For å fremskynde prosessen kan lampen settes inn med surmelk eller urin.

Vedlikehold: Tørk over med en lett fuktet klut årlig. Ikke gni av det oksiderte laget.

Messing
Messing er et veldig robust og værbestandig materiale, som gjør materialet velegnet til utendørslamper.

Det er en legering bestående av kobber og sink som med tiden vil få en mørkere patina, nærmere en vakker, lys brunlig farge.

Rustfritt stål AISI304
Rustfritt stål er med sin blanke og jevne overflate egnet for utendørs bruk.

Rustfritt stål er en legering av jern, krom og nikkel. I forbindelse med beisingen dannes det et tynt rustbeskyttende oksydlag på overflaten. Overflaten påvirkes løpende fra de atmosfæriske forhold og øvrige påvirkninger fra nærmiljøet, dette betyr at lampene løpende må behandles hvis overflaten skal forbli blank og fri for rust.

Før montering behandles lampene med syrefri olje. Det tørkes av etterfølgende med en myk klut. Behandlingen med syrefri olje gjentas 3-4 ganger i året.

Generelt anbefales rustfrie stållamper ikke til aggressive miljøer med hardt vær.

Rustfritt stål AISI316 (Marinestål)
Velegnet til utendørs bruk, også aggressive miljøer som f.eks. saltvannsområder. Stålet er ofte børstet for å oppnå ønsket finish.
Vedlikehold: Vedlikeholdsfri.

Lakkert Stål / Aluminium
Meget værbestandig og velegnet i de fleste miljøer. Finnes i mange farger. Holdbart selv ved saltvann, frem til den får en skramme. Da får vann og salt tilgang og skader lampen.

Vedlikehold: Spyl eller tørk av lampen jevnlig. Da forebygger du skader og sur nedbør får ikke satt seg i sår.

Aluminium, støpt
Alle lamper er støpt aluminium, med mindre annet er oppgitt. Velegnet til utendørs bruk, med unntak av aggressive miljøer som f.eks. saltvannsområder.

Vedlikehold: Behandles med syrefri olje før montering. Rengjør lampen med såpe og vann 3-4 ganger pr. år, avslutt vasken ved å tørke over med en klut syrefri olje.

Aluminium, ekstrudert/anodisert
Ekstrudert aluminium er presset, og ananodisert aluminium er påført et oksidlag i et elektrolytisk bad. Dette er prosesser som gir aluminium meget høy motstandskraft mot aggressive miljøer. Denne type aluminiumslamper kan derfor benyttes i saltvannsmiljøer.

Vedlikehold: Behandles med syrefri olje før montering, tørk deretter over lampen 3-4 ganger pr. år med en fuktig klut.

Plast
Plast er et sterkt materiale, og er derfor egnet for områder med hardt vær.

Vedlikehold: Tørk over med en lett fuktet klut årlig.

Stockholm_286_1_
Wood-stockholm_1_

Innebelysning

Utebelysning

Designlamper

LED strip

Skinnesystemer

Dekorlys