LED belysning

LED er ikke bare lamper. LED kan erstatte eksisterende belysning, men ikke minst gir LED muligheter for å lyssette rom på en helt ny måte.

Direkte eller indirekte lys i hele rommets lengde er et eksempel på dette. LED (Light Emitting Diodes) er fremtidens lys. Det er energisparende, lyseffektivt og har lang levetid.

Hvilke lamper kan benytte LED-pærer?

Alle lamper vi selger i dag har enten integrert LED eller kan benytte LED-pærer. Pærene etterligner klassiske lyspærer i mer eller mindre grad. De har pæresokkel og er utskiftbare på samme måte som de klassiske variantene.

Lamper med integrert LED har lyskilden innebygget i lampen. De er ikke bundet av noen tradisjonelle lysformer, så utvalget og mulighetene her er mange. En lampe med integrert LED kan ha flere lyspunkter i én eller flere lyskilder, og til og med ha lyskilder som kan styres uavhengig av hverandre. Slike lamper er utformet på en slik måte at lyskilden(e) varer svært lenge, og har som regel forventet levetid oppgitt i antall timer før lyskilden svekkes.
Vi skiller mellom lampene med integrert LED-lys og utskiftbare pærer i butikken vår. Du kan benytte et filter for å finne akkurat den lampen som passer for deg.
Les mer om lyskildenes levetid her.

Utfordringer med å bruke LED-pærer på eldre lamper?

Vi kan begynne med det enkle. Har du en lampe med 230V lyspære (E14, E27, GU10, G9, GX53 uten dimmer vil du garantert kunne bruke LED-pære uten problemer.

Har du en lampe for 12V pære, for eksempel G4, GY6,35, GU10, kan disse ofte også benytte LED-pærer, men dette avhenger av transformatoren. Om det ikke fungerer er årsaken at transformatoren har en minimums- og en maksimums-belastning. Når LED-pærene trekker mindre strøm enn minimumslasten på transformatoren, vil ikke transformatoren levere strøm. Løsningen er å bytte transformator til en som kan levere strøm også ved lav last.

Dersom lampen har integrert transformator er dette ikke alltid like enkelt. Har lampen i tillegg dimmer, vil vi fraråde å bygge om gamle lamper for å benytte LED-pærer.

Fordeler med LED-lys

Det er flere fordeler med LED-lys fremfor tradisjonell belysning. Måten en LED-lyskilde er bygget opp gjør til at det ikke oppstår like mye varmeutvikling som i en tradisjonell lyskilde. De er i tillegg mindre strømkrevende.
Det monokromatiske lyset fra LED-lyskilder fører til at man utelukker uønskede bølgelengder. Ultrafiolette bølgelengder fra tradisjonelle lyskilder kan bleke og falme farger over tid. LED-lys avgir svært lite ultrafiolett lys, noe som betyr at det egner seg meget godt også i museer og gallerier.

Praktisk info om LED

Enten du skal ha lamper med integrert LED-lyskilde eller utskiftbare pærer, står du ovenfor flere valg. Du kan velge fargetemperatur, lysstyrke, lyskildens fargegjengivelse av omgivelsene, og dimmefunksjon.


Fargetemperatur

Fargetemperaturen oppgis i Kelvin (K), og sier noe om lysfargen man opplever. En klassisk glødepære har en lysfarge på 2700 Kelvin. En kaldere farge har høyere temperatur, noe som gir hvitere lys, mens en varmere farge har lavere temperatur, noe som gir et gulere/rødere lys.
Les mer om Kelvin her.


Lysstyrke

Lysstyrken oppgis i lumen (l) og indikerer hvor kraftig lyskilden lyser. På tradisjonelle lyspærer oppga man dette i watt, noe som er lite hensiktsmessig for LED da det er en betegnelse på energiforbruket fremfor faktisk lysstyrke. Hva slags energiforbruk en spesifikk LED-lyskilde eller lampe har avgjøres av flere egenskaper, for eksempel så vil en integrert LED-lyskilde med flere lyspunkter og mulighet for dimming ha et høyere energiforbruk enn en enkel lyspære - selv om lysstyrken er den samme.
Som en tommelfingerregel kan du multiplisere lumen med 10-12 for få en cirka-beregning av lysstyrken fra en LED-lyskilde målt i watt for en gammeldags lyspære. For eksempel er 400 lumen fra LED tilsvarende en 40 watt gammeldags pære.
Les mer om lumen her.


Fargegjengivelse

Lyskildens fargegjengivelse oppgis i Ra/CRI. CRI er en fargegjengivelsesindeks (Color Rendering Index), hvor referansen er satt til 100 % fargegjengivelse. CRI angir hvor mye av fargene i omgivelsene som lyses opp reflekteres tilbake til betrakteren. En CRI på 100 betyr fullstendig fargegjengivelse. For allmenn belysning er en CRI på 80 godt nok, mens ved speilet på badet og over kjøkkendisken ønskes gjerne en høyere fargegjengivelse for mest naturlig uttrykk.
Les mer om Ra/CRI her.


Dimming

Det finnes mange måter å dimme LED på, og det viktigste er at man benytter kompatible lyskilder/dimmere. En dimbar LED-pære kan dimmes trinnløst så lenge pærens maksimale forbruk i watt overstiger minimumsbelastningen på dimmeren.

Normalt vil dimming av LED-lys redusere mengden lys, ikke endre fargetemperaturen. Dette er praktisk dersom man kun ønsker å redusere lysstyrken uten å endre oppfatningen av fargene i rommet. En klassisk lyspære vil få en varmere glød ved dimming, noe som også endrer fargegjengivelsen. 
Dersom du ønsker effekten av en klassisk pære ved dimming, og synes den rødlige gløden er koselig, finnes det pærer med Dim-to-Warm-funksjon. Denne simulerer effekten av en klassisk pære - bare vær oppmerksom på at pærens oppgitte fargegjengivelse da kun gjelder ved maks lysstyrke, ikke ved dimming.
Les mer om dimming og lysregulering her.

Visste du at...

En pære med stepdim-funksjon dimmes med en vanlig på/av-bryter. Ved å slå lampen av og på hurtig vil lysstyrken endres etter forhåndsprogrammerte innstillinger i lyskildens chip. Noen pærer har to innstillinger, (gjerne 100% / 50% lys), mens andre har tre steg. De fleste pærer "husker" sist brukte innstilling til neste gang man slår på lyset.

Obs: Du kan ikke bruke en stepdim-pære sammen med vanlig trinnløs dimmer.

LED-pærer i stort utvalg

LED-pærer i stort utvalg til de fleste lamper. En eldre lampe med pæresokkel kan også benytte LED-pærer.

Det finnes også gode LED-erstatninger for spot-pærer, stikkpærer, med mer.

Teknisk LED-belysning

Fleksible og anvendelige måter å bruke LED-belysning. Her finnes alt fra ferdige pakkeløsninger med LED-striper, til utvidbare tilpassingsvenlige systemer.

SkyLine

Skyline er et godt eksempel på et fleksibelt og minimalistisk belysningssystem med vekt på monteringsvennlighet.