Symbolforklaring

Alle lampene du finner hos Lysbutikken.no er merket med en del tekniske symboler.

Når du ser symbolene under produktet, kan du holde musepekeren over symbolet og få frem en kortfattet forklaring. På denne siden vil du finne en utfyllende forklaring på hva symbolene betyr.

Symbolene skal være intuitive og raskt fortelle deg om lampen kan benyttes der den er tiltenkt, for eksempel på baderommet. Lampene er alltid merket med hvilken lyskilde den er laget for, og hvor sterk lyspære du kan benytte.

Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker mer informasjon.

Spenning

Konstant strøm (A) eller Konstant spenning (V)

Om du kjøper en bordlampe, setter i en pære som passer i sokkelen, og plugger den i stikkontakten, så er spenning sjelden relevant. Alle lamper vi fører er forutsatt montert på 230V-anlegg, og produktbeskrivelsen vil alltid gi deg nødvendig informasjon om du trenger transformator eller driver for å koble strøm til lampen.

Informasjonen om spenning kan kanskje virke litt overflødig på enkelte produkter, men i noen tilfeller er dette greit å vite før du putter lampen i handlekurven. Monterer du lampen på en veggboks ved sengen uten å benytte medfølgende ledning, er det praktisk å vite om produkter kan monteres på denne måten eller om det sitter en transformator på ledningen. Mange ønsker også å benytte lamper på 12V anlegg (hytte eller båt), og enkelte lamper kan enkelt tilkobles 12V-anlegg ved å koble forbi transformatoren. På grunn av slike tilfeller tilstreber vi i Lysbutikken å merke alle produkter med en enkel oversikt over hvilken spenning lyskilden i lampen skal ha.

Les alltid produktbeskrivelsen, og ta alltid kontakt med oss dersom lampen er planlagt montert eller benyttet på en måte som ikke klart fremkommer av beskrivelsen at den er tiltenkt. Tilpassinger skal utføres av autorisert installatør.

<ikon>

Klasse 1, krever jordet tilkobling

Lamper og annet teknisk utstyr som er merket med dette symbolet krever tilkobling til jord. Merk at dette ikke er ensbetydende med at produktet leveres med stikkontakt. Se produktbeskrivelse for mer informasjon.

Jordet
<ikon>

Klasse 2, dobbeltisolert, krever ikke jordet tilkobling.

Produktet merket med dette symbolet trenger ikke tilkobles jord. Dette produktet kan du da benytte også på steder hvor jord ikke er trukket frem til lampepunktet, for eksempel på eldre elektriske anlegg. Merk at dette ikke er ensbetydende med eurostikk som avbildet. Se beskrivelse av det konkrete produktet for mer informasjon.

ujordet
<ikon>

Klasse 3, lavvolt

Produktene med dette merket har alltid en utfyllende produktbeskrivelse.

Klasse 3 produkter er ikke komplette for tilkobling til strømnettet. Produktet er enten ment for batteridrift eller for tilkobling til strømnettet via en transformator eller driver. Merk at ikke alle produktene med dette symbolet kan benyttes på batteridrift.

V= Volt

<ikon>
<ikon>

Angir den elektriske spenningen som er korrekt for produktet. Den normale spenningen i stikkontakten oppgis til 230V, men i praksis kan spenningen variere med +/- 10%. Alle produkter som kan benyttes uten tilleggsprodukter er merket med 230V-symbolet.

Om produktet kun er merket med for eksempel 12V betyr dette at transformator må kjøpes i tillegg. Dette er alltid beskrevet nærmere på hvert enkelt produkt.

Om lampen skal benyttes på batteridrift/solcelleanlegg vil de fleste lamper merket 12V kunne benyttes uten forkoblingsutstyr. Avklar gjerne med oss i forkant.

Inkludert transformator eller driver

<ikon><ikon>

Dersom lampen er komplett for tilkobling til 230V, og transformatoren i lampen leverer 12V AC til lyskilden vil dette vises tydelig på denne måten. Merk at på for eksempel nedpendlede taklamper er dette viktig dersom lampen skal henges i en strømskinne, hvor transformatoren gjerne ligger i takkoppen på lampen. De aller fleste lyspærer på markedet kan benyttes på både AC og DC så lenge spenningen (V) er korrekt.

På alle pendler som ikke har transformator eller driver, kan du erstatte takkoppen med en pendeladapter og henge lampen i en 230V strømskinne.


mA = milliampere

<ikon>

På en del produkter, for eksempel LED downlights, er det mer og mer vanlig å benytte en driver som gir konstant strøm (A) fremfor konstant volt (V) som vi er vant til fra halogen.

Korrekt strøm angis gjerne i mA (milliampere) som er en tusendels ampere. For eksempel 700mA er det samme som 0,7A. Disse lyskildene skal benytte en LED-driver som gir den oppgitte Ampere. Når det benyttes korrekt LED driver, vil spenningen (V) være variabel mens strømmen (A) er konstant. Informasjonen om mA på produktene du finner hos Lysbutikken vil derfor være et annet alternativ enn angivelse av volt.

Lamper som skal tilkobles en driver (oppgitt med for eksempel 350mA) skal alltid ha en LED-driver i forkant av lyskilden, og kan ikke tilkobles batteridrift/solcelleanlegg uten forkoblingsutstyr. Dersom flere lamper kobles til en driver, skal disse seriekobles.

Vekselstrøm (AC) og likestrøm (DC)

<ikon>

AC = Vekselstrøm (Alternating current)

Vekselstrøm, elektrisk strøm som skifter retning periodisk, slik at det i middel går like mye strøm i begge retninger langs en leder.

Vekselstrøm er en elektrisk strøm som periodisk skifter retning og som ventes å ha en sinusform hvis ikke annet er angitt. Denne har ingen pluss og minus side, men strømmen går i bølger og ikke i en rett linje som ved DC, dette gjør at du kan sette stikkontakten i veggen uten å forholde deg til + og -.

<ikon>

DC = Likestrøm (Direct Current)

Dette betyr at man har en + pol og en – pol som på for eksempel batterier.

<ikon>

AC/DC

Dette symbolet finner du for eksempel på lyspærer, og betyr at pæren kan benyttes både på likestrøm og vekselstrøm så lenge spenningen (V) er korrekt.

Hvilken lyspære kan jeg bruke i lampen?

Alle lamper som har utskiftbare lyspærer er merket med et bilde av lyspæren som passer i sokkelen.

Når du ser dette symbolet under lampen, kan du klikke på dette for å komme direkte til pærer med denne sokkelen. Kjøper du pærer til aktuell lampe, merk deg maksimal watt før du går videre.

Om lyspære medfølger er dette spesifisert. Se også i produktbeskrivelsen om det er begrensning på fysiske mål på pæren som passer i lampen.

<ikon>
<ikon>
<ikon>

LED

Dette symbolet angir at lampen eller lyspæren har en LED lyskilde. Informasjon om lysstyrke, fargetemperatur m.m. er spesifisert nærmere på hver enkelt lampe.

Du kan lese mer om lamper som leveres inklusive LED her.

<ikon>

W = Watt (forbruk)

Angir hvor mye strømforbruk produktet har, altså hvor mye strøm som overføres til energi. Dette er viktig å vite når du skal velge korrekt dimmer. Det er selvsagt en sammenheng mellom strømforbruk og lysstyrke, men ikke like linjert som vi kjenner det fra glødepærens tid.

Alle produkter du finner hos Lysbutikken er merket med W. Når produktet har utskiftbar lyspære er det merket med for eksempel "60W Max". Om produktet har integrert LED, vil produktet være oppgitt med W som er det maksimale strømforbruket produktet trekker. Den maksimale belastningen på transformatorer er merket på sammen måte.

Alle produkter er også under produktbeskrivelsen merket med lysstyrke (lumen).

<ikon>

Dimming / Lysregulering

Lysbutikken.no merker alle sine lamper med symbol som forteller om de kan dimmes, hvordan de dimmes eller om de ikke kan dimmes. Dette er enkle og tydelige symboler, men sammenhold alltid dette med produktbeskrivelsen.

Om du ønsker mer informasjon om dimming/lysregulering samt en beskrivelse av symbolene som omhandler dimming, klikk her.

<ikon>
<ikon>
<ikon>

IP - Kapslingsgrad

IP angir lampens kapslingsgrad, altså hvor tett produktet er mot fukt og støv. Det første tallet representerer støvtettheten, og det andre tallet representerer vanntettheten. Utendørs er kravet minimum IP23 innunder tak, og minimum IP44 på andre lamper. Andre land har noen lavere krav til tetningsgraden på utebelysning. Alle lamper du finner hos Lysbutikken innfrir norske krav forutsett montert korrekt. Du kan også se en fullstendig beskrivelse av kapslingsgrad her.

Merk at i våtrom tilkommer også andre restriksjoner, og en beskrivelse av baderomssonene her .

<ikon>

Hvorfor er produktene CE-merket?

Alle elektriske produkter som selges i Europa skal være CE merket.

CE-merking (CE = Communauté Européenne) er det synlige bevis på at et produkt oppfyller kravene som er fastsatt i ett eller flere av ny metode-direktivene. Dette betyr at CE-merking er myndighetspålagt. Produktet skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet. CE-merket er en deklarasjon på at produsenten eller dennes representant garanterer at alle krav som stilles til produktet i det aktuelle direktivet er oppfylt. Produsenten/dennes representant tar ansvar for at produktet oppfyller disse kravene.

<ikon>

Innebelysning

Utebelysning

Designlamper

LED strip

Skinnesystemer

Dekorlys