Belysning av kjøkkenet

Riktig belysning til kjøkkenet

Tips & råd

Belysning av kjøkkenet

I mange hjem er kjøkkenet mer enn bare et sted der maten tilberedes. Det er blitt familiens faste samlingssted, som ofte brukes flittig på kveldstid. Det er her det gjøres lekser, legges planer, og det er ofte her man samles til hyggelige stunder med venner og familie eller har romantiske middager når barna endelig har lagt seg. Dermed er det ulike behov som må dekkes, ikke bare det med å se benkeplaten, men å kunne skape den rette stemningen. Vi skal hjelpe deg med råd for de ulike sonene og funksjonene som må dekkes.  

Enten du foretrekker storslåtte pendler og klyngependler eller minimalistiske taklamper og spotter, kan du være sikker på at vi setter design, funksjonalitet og kvalitet i høysetet når det gjelder alle våre kjøkkenlamper. Derfor anbefaler vi deg å gå på oppdagelsesferd i vårt store utvalg av lamper og hente inspirasjon til kjøkkenet ditt. Vi har sørget for å fylle nettsiden vår med flotte bilder, slik at du kan se hvordan en gitt kjøkkenlampe vil se ut på kjøkkenet. Det å få et visuelt inntrykk av hvordan en gitt lampe tar seg ut over bordet, i taket eller over benken, kan ofte være den avgjørende faktoren når du skal foreta ditt valg.

La deg inspirere og spør en ekspert om råd

På denne siden viser vi frem noen eksempler, men lampene du finner her er bare et lite utvalg av lamper du kan benytte. Vi håper bildene er til inspirasjon for ditt kjøkken og at informasjonen du finner her også er til hjelp.

Planlegging og valg av rett belysning

Skal du pusse opp eller bygge nytt, eller bare gjøre enkelte forbedringer på eksisterende kjøkken? Disse situasjonene gir deg ulike muligheter. Skal du pusse opp eller bygge nytt, da er det lurt å tenke lysplanlegging tidlig i prosessen, så du får skjult ledninger og satt knytningspunkter smart i forhold til plassering av belysningen.

Kjøkkenbelysning – noen gode råd og inspirasjon på veien

Før du velger kjøkkenlampe er det viktig å tenke over hvilke behov du har, og så velge belysning ut fra dette. Valget mellom innbyggingsspotter, klyngependler eller taklamper påvirker nemlig både rommets lys og utseende. For å gjøre valget litt enklere for deg og samtidig gi deg inspirasjon til kjøkkenbelysningen, har vi laget en liste over spørsmål du bør stille deg:

  • Hvilke soner i rommet skal jeg belyse?
  • Hvilke behov har sonene?
  • Hva bør være primærbelysning (grunnbelysning)?
  • Hva skal bli din sekundærbelysning (tilleggsbelysing)?
  • Trenger du stemningsbelysing?
  • Hvilken rolle spiller lysets fargetemperatur og fargegjengivelse i rommet?
  • Hvilken stil liker du?
  • Skal lampene i rommet matche andre lamper i hjemmet?

Kjøkkenets soner

Når man skal velge riktig belysning til kjøkkenet, bør man tenkte over hvilke soner som skal dekkes. Hva skal være din primærbelysning, sekundærbelysning og hva skaper den rette stemningen? Funksjon bør komme først, da de ulike sonene har ulike oppgaver og behov som skal dekkes i rommet.

Noen typiske soner man finner i et kjøkken:

  • Kjøkkenbordet
  • Kjøkkenbenken, men komfyr, oppvaskbenk og arbeidsbenk
  • Kjøkkenøy
  • Vinduet
  • Bilder, malerier / hyller

La oss komme med eksempler og forslag til hva som man kan velge til de ulike sonene.

Velg av taklampe til kjøkkenbordet

Spisebordet er gjerne et samlingspunkt for bespisning, spill, lekser og jobb. Størrelse på bordet spiller da en viktig rolle når man tenker på antall lyspunkter det bør være over bordet.

En generell regel er at bordplaten bør dekkes helt av lys. Som et eksempel, et bord til 6 med bredde over 120 cm kan klare seg med en pendel, ved god spredning av lyset. Eventuelt en nedtrekkbar lampe kan være praktisk i noen tilfeller, da du kan flytte den til rett posisjon. Er bordet over 120 bør man tenke på å ha to lyskilder over bordet, eventuelt en pendelskinne. Mulighet for dimming er absolutt krav hvis det skal dekke alle de funksjonene som ble nevnt innledningsvis. Riktig stemning under bespisning, til godt arbeidslys når det trengs.

Vær bevist på lyspærens plassering i lampen og hvordan denne oppfattes av de som sitter rundt bordet, så ingen blir blendet.

En krystallkrone kan være et stilfullt bidrag over bordet, men husk her vil lysbildet bli noe helt annet enn en pendel med styrt lys mot bordet. Lyset vil spre seg mer opp og rundt selve krystallkronen for så å gi lite lys ned mot selve bordet, hvis man ikke velger en type krystallkrone med lys som peker mot selve bordet. Husk alltid å se an størrelsen på kjøkkenet. Det kan være f.eks. en god idé å kombinere taklampen med flotte vegglamper eller hvorfor ikke en bordlamper med batteri. Andre viktige faktorer som spiller inn, er lampens størrelse og stil samt takhøyden.

Annet eksempel på sone ved kjøkkenbordet, kan være en liten lesekrok. Det har blitt populært med sofabenk på kjøkken, så hvorfor ikke lage et lite lesehjørne med en vegglampe med skjerm som skåner de andre i rommet. Denne lesekroken er da ikke på kjøkkenbordet, men i selve sofaen.

God arbeidsbelysning over kjøkkenbenken

Kjøkkenbenken er en arbeidsflate med viktig hovedfunksjon, der tilberedningen av mat står i fokus. Her ønsker man et godt lys som er god på fargegjengivelse. Man ønsker her å rette lyset mot benkeplaten i god spredning uten å skape skygger. Men, man har ikke like stort behov for så sterkt lys når flaten ikke er i bruk, derfor igjen viktig med mulighet til å kunne dempe belysningen.

Under overskap

Her finnes det et bredt utvalg som gir godt lys. Lyslister, spotter og lys-plater som er spesialdesignet for dette formålet. Disse kommer i ulike lengder og systemer som er spesialtilpasset til å ta lite plass under skap. Link til eksempler

Lys på benk uten overskap og kjøkkenøy

Her er pendler og skinnesystemer gode alternativer. Hovedregel er at lyset bør dekke flaten det peker mot eller henger over.

Ønsker du fleksibel og funksjonell kjøkkenbelysning som også har et elegant design, er det lurt med et skinnesystem på kjøkkenet. Det gir deg nemlig mulighet til å skape en personlig stil i form av flotte lamper som matcher innredningen din. I tillegg gir de deg tilstrekkelig med lys slik at du kan utføre alle dagens gjøremål på en mer behagelig måte.

Hos Lysbutikken har vi et spennende utvalg av moderne skinnesystemer til kjøkkenet. De er basert på elegant design, høy kvalitet og god funksjonalitet. Våre skinnesystemer og andre belysningsløsninger er nemlig laget av internasjonale lampeprodusenter med god ekspertise på dette området.

Et skinnesystem i kjøkkenet gir gode muligheter til å skape et moderne og stilrent uttrykk. Til skinnesystemet kan du naturligvis finne mange stilfulle lamper hos Lysbutikken. Ønsker du hjelp med å velge et skinnesystem til kjøkkenet, eller har du spørsmål vedrørende noen av løsningene våre, så ta kontakt og snakk med en av våre lampespesialister.

Fremheve veggflater med maleri, bilde eller en hylle

I kjøkkenet har du sikkert kroker eller deler av rommet som du ønsker å fremheve eller gi rett lys. Har du hengt opp et flott bilde, da er det viktig at dette ikke kommer i skyggen eller får delvis lys fra en annen lyskilde, men at du bruker et rettet lys som bringer frem bilde i rommet. Samme med glass samlet i en hylle. Vil du fremheve skinne i glasset, kan en spott i hyllen gi et godt lys. Hvis du ikke allerede er klar over det, kan vi fortelle at det finnes flere forskjellige kategorier av spotter til kjøkkenet, nemlig påbyggingsspotter, innfelte spotter og spotlamper. Alle tre variantene er ypperlige valg hvis man ønsker flotte og effektive spotter i kjøkkenet.

  • Påbyggingsspotter: Med påbyggingsspotter i kjøkkenet får du spotlys som er plassert utenpå taket. Det er populært fordi mange ikke har mulighet til å bygge dem inn i taket.
  • Innfelte spotter (også kalt downlights): Med innfelte spotter på kjøkkenet får du nedadrettet lys fra spotter som er bygd inn i taket. Det er derfor en mindre synlig løsning enn påbyggingsspottene.
  • Spotlamper: Skinnespotter med spotlamper er også et godt valg – særlig hvis du ønsker mange spotlys, men bare har ett eller få strømuttak. Det er en smart, praktisk og allsidig løsning som gjør det mulig å flytte spotlampene eller endre livsretningen.

Stort utvalg av stilfulle taklamper til kjøkkenet

Taket i kjøkkenet er ikke hva vi definerer som en sone, men er i likevel en meget viktig del av helhetsbilde. Her kommer takhøyde og størrelse på rommet inn som viktige faktorer.

Det er viktig med godt taklys i kjøkkenet. Dette er hva vi vil kalle en type primærbelysning. Kjøkkenet er nemlig det stedet der vi tilbringer mer og mer tid i det daglige. En eller flere gode taklamper på kjøkkenet vil derfor gjøre det mer behagelig for deg å utføre diverse oppgaver her. Taklampe kan være alt fra plafond, skinneløsning, spotter eller pendler. Tenk på takhøyde og rom følelse, og mulighet for dimming for full fleksibilitet til å dekke de fleste behov, som fra vask av kjøkken til romantisk middag med din kjære. Tenk over hvilket lysbilde du vil ha. Og at det finnes mye fleksibilitet i dimmere. Noen eksempler på hvilket lysbilde de ulike typene kan gi:

  • Plafond ligger tett mot taket og gir god spredning av lyset.
  • Skinneløsninger gir deg fleksibilitet til å rett lyset mot viktige områder som skap, bilder eller hyller. De fleste løsningene gir deg mulighet til å klipse på og av enkelt lyspunktet ditt.
  • Spotter ligger tett mot tak og gir god spredning. Noen av typene kan du og styre retning på selve spotten. Mengde spotter, og plassering bør planlegges nøye og sjekke ut om mulig å legge opp som man ønsker.
  • Pendler kan brukes som takbelysning, men gir fort lite lys i selve taket, men mer rettet ned i den høyden de henger i.

Har du åpen kjøkkenløsning bør du velge en kjøkkenlampe eller flere som også passer inn med designet du har valgt for stuen.

Hvis du har spørsmål til vårt utvalg av kjøkkenbelysning eller ønsker hjelp til å finne den perfekte kjøkkenlampen for deg, er du når som helst velkommen til å ta kontakt. Våre lampespesialister har mange års erfaring med belysning til kjøkkenet og bidrar gjerne med råd og inspirasjon slik at du kan velge det beste lyset til akkurat ditt kjøkken. Ta kontakt og vi skal finne de beste løsningene for deg. 

Skinnesystemer

Skinnesystem med spotter og pendler fungerer like bra på kjøkkenet som i andre rom. Sett ekstra lys på spisebordet, kjøkkenbordet eller kjøkkenøyen.

Takpendel

En lavthengende lampe over kjøkkenbordet kan ta seg godt ut. Du kan belyse en større flate, og samtidig beholde den koselige stemningen lavere belysning gir. Her finnes flere varianter av hengende lamper.

Justerbare taklamper

Kjøkkenet er et mangfolding rom hvor det kan være behov for både arbeidslys, behagelig lys ved middagsbordet og stemningsbelysning. En justerbar taklampe kan tjene formålet godt.

Benk- og skapbelysning

Møbelbelysning kan sette en flott spiss på kjøkkeninnredningen. Her finnes innfelt, utenpåliggende, profiler og LED-strips, og monteringsvennlige modulsett.

Eksempler på bruk av LED-strip i kjøkken

Ledstrip-Kj_kken-1
Profil: 45 m/ Cover KA
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Kj_kken-2-1
Profil: Microstar
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Kj_kken-3
Profil: PDS-NK m/ Cover Liger
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Kj_kken-1-2
Profil: 45 m/ Cover KA
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Kj_kken-2
Profil: Lumistar 2212P
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Kj_kken-3-1
Profil: Micro-NK m/ Cover KA
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Kj_kken-1-1
Profil: PDS ZM m/ Cover Liger
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Kj_kken-2-2
Profil: Lumistar 1919C
LED-Strip: 24V 12W/M
Ledstrip-Kj_kken-3-2
Profil: Lumistar 1919C
LED-Strip: 24V 9,6W/M

Service & Garanti

Når du handler hos Lysbutikken.no, er du garantert den beste service og garanti.

Det gis full garanti og reklamasjonsrett etter kjøpsloven for alle elektriske produkter. Det er minimum 2 års garanti på alle lamper. For gjenstander som er ment å vare vesentlig lenger, er reklamasjonsfristen 5 år. 

Så lenge det kan skaffes, tilbyr vi også reservedeler til eldre lamper.