Belysning til garasjen

Belysning til garasjen

Tips & råd

Belysning til garasjen

Belysning av garasje og portrom kan gjøres på flere måter. Tenk over helhetsinntrykket og hva som passer fasaden, og hvilke behov du har i forhold til garasjebelysningen. I selve garasjen finnes gjerne lagringsrom eller bod som trenger egen belysning. Lamper som aktiveres automatisk og slukker etter kort tid kan være ideelle som bodbelysning og orienteringslys.

Belysning i garasjen er vesentlig av flere årsaker. Garasjen har forskjellige formål, og derfor er belysning både inne og ute viktig å overveie. Utendørs skal belysningen eksempelvis forbedre sikkerheten eller opplyse innkjørselen, og inne har du bruk for god funksjonell belysning, da en garasje typisk kan være mørk med manglende lys.

Utvendig garasjebelysning

For belysning av fasaden, garasjeporten og innkjørselen behøves lamper sertifisert for utendørs bruk.
Tenk over hva formålet med belysningen er, for så å finne ut hva som passer din fasade.

Lengre oppkjørsler kan ha behov for egen belysning i tillegg til lamper du ellers har på og rundt huset. 


Belysning inne i  garasjen

Bare fordi det er en garasje, behøver belysningen ikke å være dårlig eller mangelfull. Garasjen fungerer gjerne som en funksjonell del av ethvert hjem, så det er viktig å huske at riktig belysning gjør garasjen ennå mer funksjonell til hverdagslige sysler. Enten du skal smøre ski eller reparere en sykkel er dårlig lys en unødig frustrasjon.  

Belysningen inne i garasjen kan ha flere formål. Om du kun parkerer bilen, oppbevarer sykler og fritidsutstyr, eller har tilhørende bod, trengs det orienteringslys. Taklys med sensor og tidsinnstilling kan være et godt alternativ.

Driver du med prosjekter og mekking, vil det være nødvendig med flyttbare lamper i tillegg til garasjelampene. Det finnes varianter med lang ledning og støpsel som gir god belysning, samt oppladbare batteridrevne lamper som er lett å flytte - praktisk under bilen og over motorrommet.


God takbelysning i garasjen

I garasjen bør du alltid starte med å vurdere den generelle takbelysningen. 

Vi anbefaler at du velger en god generell takbelysning som den primære belysningen i garasjen. Bruk helst taklamper med stor lysspredning slik at hele garasjen blir opplyst. 

Innendørs bruker vi gjerne varmt og koselig lys (2700 kelvin), men i en garasje er det ingen ulempe å ligge nærmere dagslyset (som er 6500 kelvin når det er overskyet). Vi kan til dette rommet gjerne anbefale lamper på 4000 kelvin. 


Gi godt lys til reoler og hyller

Om du bruker garasjen til oppbevaring, kan vi foreslå å montere LED strips på eller bak hyllene på reolene. Dette gir både et visuelt flott uttrykk og er praktisk når du skal finne tingene i garasjen.

 

Trenger jeg å bruke utelamper inne i en garasje?

Det er stor forskjell fra garasje til garasje. En garasje kan regnes som et tørt rom, men hver gang du kjører inn bilen som er våt eller dekket med snø øker du funktigeten i garasjen vesentlig. 

Varme kombinert med god god ventilasjon kan holde garasjen tørr, men vi vil anbefale lamper som er beregnet for bruk utendørs - også inne i en garasje. Selv om lampene inne i garasjen ikke kan utsettes for regnvær vil den konstante fuktigheten tære på lamper og elektriske komponenter. Om du lagrer pappesker eller annet i garasjen, vil du kunne erfare hvor høy luftfunktigeheten kan være. 

Vi har et utvalg lamper som egner seg spesielt godt i en garasje


 

garasje-m2
510703536_m_1

Eksempler på bruk av LED-strip i garasjen

Ledstrip-Ute-1-1
Profil: Lumistar 1612
LED-Strip: 24V 9,6W/M
Ledstrip-Ute-3-2
Profil: PDS4 m/ Cover Liger
LED-Strip: 24V 12W/M

Vegglamper utendørs

Utendørs vegglamper passer like godt på garasjen som på husveggen.

LED-strip

Profiler med LED-strips kan også benyttes på garasjen. Pass på at stripen har riktig IP-grad i forhold til bruk utendørs.

Downlights ute

Downlights for utendørs bruk kan fungere bra på garasjen, for eksempel over porten og eventuelt sideinngang eller bod.

Smarte lamper

Her finnes praktiske lamper som tennes ved registrert bevegelse og slukker etter kort tid. Et godt alternativ dersom det behøves mer lys mens man ferdes i og utenfor garasjen.

Utendørs taklamper

Service & Garanti

Når du handler hos Lysbutikken.no, er du garantert den beste service og garanti.

Det gis full garanti og reklamasjonsrett etter kjøpsloven for alle elektriske produkter. Det er minimum 2 års garanti på alle lamper. For gjenstander som er ment å vare vesentlig lenger, er reklamasjonsfristen 5 år. 

Så lenge det kan skaffes, tilbyr vi også reservedeler til eldre lamper.