Gang

Belysning av gang og entré

Gangbelysning avhenger mye av om du har vinduer eller ikke. Rommet i seg selv kan være både lite og stort, avlangt eller kvadratisk. Størrelse og form på rommet er vesentlig når du skal planlegge belysning av gang.

Det som alltid er viktig er å ha tilstrekkelig med lys, slik at rengjøring ikke foregår i "mørket". Dersom du har en lang gang kan du montere skinner eller lamper med kuppel, på den måten kan du velge litt mellom rettet lys og lys med mer spredning.

Mange ønsker å ha bilder eller andre gjenstander hengene på veggene. Da kan det være en ide å ha lys direkte over disse eller rettet lys mot de punktene som er viktig å fremheve.

Belysning av gang kan også være lysstriper montert i taket som indirekte belysning. Det skaper både en god effekt og stemning, samtidig som det gir et bidrag til allmennbelysningen.

Om du har klesskap på gangen, kan det være en god ide å ha lys inne i skapet eller et rettet lys mot skapdørene. Ved å ha flere lyspunkter inn mot skapet vil det bli mindre skygger.

Det er også mange som møblerer gangen med bord, kommoder eller lignende. Da kan en flott lampe gjøre en stor forskjell på opplevelsen av rommet. Både med hvor mye lys den tilfører gangen, men også hvilken stil lampen har.