Soverom

Belysning av soverom

Når du skal planlegge belysning på soverommet er lurt å tenke over hva som skal belyses og når det er behov for lys.

Ved rengjøring av soverommet er det viktig å ha godt arbeidslys. Med en veggdimmer vil du kunne stille inn lysstyrken på et ønsket hverdagsnivå og heller øke lysstyrken ved rengjøring, eller ved andre anledninger hvor det er behov for godt lys.
Dersom du liker å lese på sengen kan du velge lamper montert på vegg eller plassert på nattbordet. Begge deler fungerer godt.

Dersom du ikke ønsker vegghengte lamper for å bevare et mer klassisk uttrykk, kan en hvilken som helst bordlampe fungere som nattbordslampe. Det du må tenke over her er hva slags lysbehov du har, lysspredningen og om lampen kan fungere som leselys. Du kan velge lamper med tekstilskjerm for en lun og behagelig belysning, som også fungerer som leselys. En lampe med glasskjerm vil gi mer lys til sidene, men kan også være forstyrrende da den gir mer lys ut i rommet.
Varianter med metallskjerm har mer retningsbestemt lys uten glød fra skjermen. Smale metallamper med lyskilden sittende dypt i skjermen egner seg dårlig som leselys, med mindre det er en justerbar lyskilde.
Benytt filteret under kategorien du ser på for å finne lampen som passer deg.

Om du har et "walk-in closet" knyttet til soverommet kan du med fordel benytte mange lyspunkter med rettet lys inn i hyllene eller gjøre det rimeligere ved å montere lamper utenpåliggende i taket. Det er alltid en fordel å ha flere lyspunkter for å fjerne så mye skygger som mulig.
Her kan det også brukes LED-strips eller batteridrevne lamper med sensorer som lyser opp innsiden av skapet når du åpner skapdørene.

For de som må opp om natten, så finnes det mange ulike løsninger som gjør at du kan stå opp, finne frem uten å snuble og uten å vekke partneren. Det er mulig å ha lys under sengen som reagerer på bevegelse eller rett å slett ha små lamper plugget direkte i stikkontakten ved gulvet. Lamper for stikkontakter reagerer enten på at det blir mørkt og lyser da hele tiden eller de tenner ved bevegelse når det blir mørkt.
Ved riktig belysning av soverommet vil du få en helt annen opplevelse av rommet.

Vegglamper med leselys

Sengelamper har godt leselys og er som regel justerbare. Noen varianter har to lyskilder, et orienteringslys og et leselys.

Taklamper

En taklampe på soverommet er mest ideell som hovedbelysning, særlig ved vask og sengeskift. Kombiner med veggdimmer for å få mest mulig utbytte av allmennbelysningen.

Bordlamper

På større nattbord kan en lampe med tekstilskjerm fungere bra som nattbordslampe. Kombiner gjerne med en stepdim-pære som dimmes i steg med lampens lysbryter.

Smarte lamper

Praktiske lamper med smarte funksjoner. Her finnes veggmonterte leselamper med USB-lading for mobilen, lamper med sensorer, plug-in nattlys, for å nevne noen.

LED-strips

Profiler med LED-strips i tillegg til andre lamper kan være en fin måte å lyssette et walk-in closet.

Møbelbelysning

Benk og møbelbelysning kan også anvendes på soverom, for eksempel i garderobeskap og walk in closet. Sensorer som registrerer bevegelse aktiverer skapbelysningen når du åpner døren.