Tekniske symboler - Dimming / Lysregulering

Alle lampene du finner hos Lysbutikken.no er merket med en del tekniske symboler.

Når du ser symbolene under produktet, kan du holde musepekeren over symbolet og få frem en kortfattet forklaring. På denne siden vil du finne en utfyllende forklaring på dimme-symbolene betyr.

Om du ønskes en beskrivelse av andre symboler, klikk her.

Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker mer informasjon.


<ikon>

Lampen kan dimmes med ekstern dimmer (veggdimmer)

Når lampen er merket med Dimbar betyr dette at lampen kan dimmes forutsatt at dimbar lyspære benyttes i lampen. Der hvor lampen leveres komplett med lyskilde, vil en spesifisert anbefaling til dimmer finnes på hvert enkelt produkt.

Merk: Totalt forbruk (W) på lampene/lyspærene må overstige minimumsbelastningen på dimmeren.

<ikon>

Produktet leveres med dimmer

Dette gjelder et stort utvalg gulvlamper, bordlamper og vegglamper. Dette sikrer at dimmeren fungerer godt sammen med øvrig elektronikk i lampen.

<ikon>

Dimbar i trinn 

Begrepet Stepdim kan brukes både om lamper og pærer. En lampe med integrert LED-lys og stepdimmer vil kunne dimmes i to eller flere steg. 

Det finnes også lamper for tilkobling til ekstern bryter (for eksempel tak- og vegglamper for fast montering) som har stepdim. Disse opereres fra vanlig veggbryter og dimmes i trinn ved å hurtig slå lampen av/på til ønsket lysstyrke. Disse lampene "husker" sist brukte innstilling og starter der neste gang de slås på.

Lyspærer med stepdim har samme funksjon og kan benyttes i lamper som ikke har dimmer. Noen pærer starter ved laveste trinn og øker styrken, mens andre starter fra full styrke og stepper ned.

Det er flere varianter av Step-dim, både blandt lyspærer og lamper. Mer informasjon finnes på det spesifikke produktet. Noen starter på fra full styrke, andre på laveste mens noen husker lysnivået fra forrige bruk. 

Merk: Lamper og lyskilder med stepdim kan ikke benyttes sammen med trinnløs dimmer da lyskildens LED-chip ikke er laget for dette.


<ikon>

Dim to Warm

Lyset blir varmere når det dimmes ned. Skifter gradvis farge når lyset dimmes ned, og gir samme behagelige dimmeopplevelse som tradisjonell halogenbelysning.

<ikon>

Kan ikke dimmes / lysreguleres

Produkter med dette symbolet kan ikke dimmes.

<ikon>

PWM (puls-bredde-modulasjon)

PWM-Dimmeren plasseres mellom transformatoren og LED lyskilden. Dimmeren kan styres på forskjellige måter, for eksempel med en fjernkontroll eller en applikasjon på smarttelefonen.

Pulsbreddemodulasjon benyttes kun på DC (likestrøm). Dimmeren utfører en av/på-slåing av lyskilden flere hundre ganger i sekundet, hvor forholdet mellom av-tid og på-tid varieres, noe øyet oppfatter som variabel lysstyrke.

<ikon>

Dimming styres av 1-10V potmeter

Dimming med 1-10V potmeter benyttes ofte på armaturer og transformatorer beregnet for større installasjoner.

10V-spenningen genereres i lys-armaturen og mates tilbake fra dimmeren til armaturens forkobling som en styrespenning mellom 1V og 10V avhengig av potmeterets posisjon. Ved 10V er det fullt lys, og ved 1V er lyset slukket. Nett spenning tilkobles dimmeren bare dersom man ønsker å benytte dimmerens bryterfunksjonen for å slå av/på.

Krever ekstra kabling. En tilførsel av strøm til lampen/transformatoren og en leder fra potmeterets plassering i bryterpanelet.

Fordelen er at du benytter dimmerenheten som er integrert i lampen eller transformatoren, og vil derfor ikke oppleve kompatibilitetsproblemer.

<ikon>

Switch-Dim

Produktet har integrert dimmer som styres med en vanlig veggbryter med en tilbakevenderfjær. Fjæren hindrer bryteren å bli stående i på-posisjon. Et raskt trykk vil fungere som av/på, mens om du holder bryteren inne endrer du nettspenningen til reguleringssystemet. Ett par sekunder etter at du trykker inn bryteren begynner systemet å telle sinuspulser og armaturen dimmer opp eller ned annenhver gang.

Krever ekstra kabling. En tilførsel av strøm til lampen/transformatoren og en leder fra bryterens plassering.

Fordelen er at du benytter den integrerte dimmerenheten og vil ikke oppleve kompatibilitetsproblemer.

<ikon>

Dimmes med integrert touch-dimmer

PWM-Dimmeren plasseres mellom transformatoren og LED lyskilden. Dimmeren kan styres på forskjellige måter, for eksempel med en fjernkontroll eller en applikasjon på smarttelefonen.

Pulsbreddemodulasjon benyttes kun på DC (likestrøm). Dimmeren utfører en av/på-slåing av lyskilden flere hundre ganger i sekundet, hvor forholdet mellom av-tid og på-tid varieres, noe øyet oppfatter som variabel lysstyrke.

<ikon>

DALI, Digital Adressable Light Interface

DALI er en digital protokoll for regulering av profesjonelle belysningsanlegg. Systemet har toveis kommunikasjon og hver enkel DALI komponent har sin unike adresse i systemet. Mengden LED løsninger som kan reguleres med DALI er økende. DALI er en åpen industristandard og man finner igjen DALI symbolet på utstyr som tilfredsstiller protokollen. Til forskjell fra det digitale DSI systemet har DALI en toveis kommunikasjon med armaturen. Digital styring foregår ved at betjeningsenheten sender digitalt kodede meldinger (manchester encoding) til aktuatorer som sitter i armaturens digitale forkobling. Dali armaturer kobles i nettverk og meldingene kan sendes trådløst via radiosignaler (Wireless) eller trådbundet over en egen Dali buss tilkoblet hvert armatur. Dali er en åpen standard for lysballaster og derfor ikke leverandøravhenging.


Dimming / Lysregulering

Lysbutikken.no merker alle sine lamper med symbol som forteller om de kan dimmes, hvordan de dimmes eller om de ikke kan dimmes. Dette er enkle og tydelige symboler, men sammenhold alltid dette med produktbeskrivelsen.

Kan jeg bruke dimmeren jeg har?

Siden LED bruker lite strøm, kan du møte noen nye utfordringer med dimmeren du har i veggen. Alle dimmere har en minimumsbelastning, som vi med glødepærer sjelden har forholdt oss til. Om du tar av bryteren på dimmeren og ser på betegnelsen, vil du kunne se hva som er minimum og maksimum arbeidsområde for dimmeren. Et vanlig område kan for eksempel være 20-315W. Når du da bytter lyspære i lampen fra en 40W glødepære til en 8W LED-pære er det forståelig at dette ikke fungerer dersom dette er den eneste lampen dimmeren styrer.

Dimming av LED kan teknisk sett gjøres på flere måter, men dette skal vi ikke gå inn på her. Det vi trenger å vite er at transformatoren eller driveren, forenklet sagt, snakker samme språk som dimmeren. Dimmingen skjer alltid i dette forkoblingsutstyret, og signalet fra dimmeren må tolkes korrekt av driver/transformator. Mange dimmere kan programmeres med forskjellige dimmeprotokoller, mens mange drivere tolker et stort spenn av dimmere korrekt.

Hva må jeg vite?

Dimming av LED avhenger av produktets spesifikasjoner. Informasjonen på våre sider er viktig informasjon til din elektriker, slik at han installerer korrekt dimmer.

Forhold deg til informasjonen på hvert enkelt produkt, og ring oss gjerne om du har spørsmål.

Litt mer detaljer om dimming av LED

Det viktige for deg når du skal kjøpe en lampe, er hvordan dimmingen av lampen styres.

Vi kan for enkelhets skyld dele opp dette i to hovedgrupper. Den ene gruppen er ment for vanlige veggdimmere som vi er vant til å ha hjemme. Den andre er ment for intelligent lysstyring i store næringsbygg eller ved hjelp av smarthussystemer.

Vanlige veggdimmere

Selv om disse ser like ut har de svært ulike spesifikasjoner. Forhold deg til anbefalt dimmer dersom du vil være sikker på at lyset kan dimmes problemfritt. Husk at selv om en lyspære kan dimmes med en anbefalt dimmer, krever det fortsatt at du er over minstebelastningen på dimmeren.

Det er flere måter å regulere lysstyrken på. Mest vanlig er dimming av vekselstrøm (AC) hvor en del av sinuskurven fjernes ved hjelp av en triac eller en transistor. Vi skiller mellom forkantdimming (leading edge, fasesnitt) og bakkantdimming (trailing edge, faseavsnitt). Ved dimming av likestrøm (DC) brukes gjerne såkalt puls-bredde-modulasjon (PWM).

Bakkantdimming brukes til dimming av glødelamper og andre ohmske laster, samt til elektroniske transformatorer og de fleste LED-lamper. Denne formen for lysregulering er elektronisk og akustisk nesten støyfri.

Forkantdimming brukes til dimming av glødelamper og andre ohmske laster, samt til magnetiske transformatorer og noen LED-lamper. Denne dimmer typen kan generere noe elektronisk og akustisk støy som i enkelte tilfeller kan virke sjenerende.

Hvorfor kan ikke alle lamper dimmes?

Det er tre hovedårsaker til dette.


  • Dimbar forkobling i lampen tar større plass enn en ikke dimbar forkobling.
  • Den dimbare forkoblingen er dyrere. Hvis lampen er laget for et formål hvor dimming sjelden er ønsket, vil dette bare fordyre produktet for deg som kunde. Noen lamper lages i både dimbar og ikke dimbar utgave slik at du kan velge det som passer for deg.
  • Kommer i konflikt med andre funksjoner i lampen, for eksempel innebygget bevegelsessensor.

Hvordan produktet dimmes, eller om det kan dimmes, avhenger av elektronikken som sitter i forkant av lyskilden. Vi må huske at LED-pærer har innebygget transformator/driver, og at det samme gjelder her.

Innebelysning

Utebelysning

Designlamper

LED strip

Skinnesystemer

Dekorlys