Meny
Meny

12V

12V Strømskinner

For små og diskrete lamper

12V Strømskinner må planlegges litt mer enn 230V skinner, men resultatet blir riktig så fint. Transformatoren må kunne håndtere både lengden av skinnen og antall watt belastning. Merk at det er egen transformator for LED.


Belid Hvit

Benyttes med 12V spotter fra Belid. Skinnene er felles for halogen og LED.

Belid Aluminium/Grå

Benyttes med 12V spotter fra Belid. Skinnene er felles for halogen og LED.


Viktig å huske

Ved valg av lavvoltskinne er planleggingen viktig. Transformatoren må kunne håndtere det strekket du har planlagt, samt ha kapasitet nok til lampene du skal ha på skinnen.

Om du ikke setter sammen et spotskinnesystem for LED, men tenker å bytte fra halogen til LED senere, må du påregne å samtidig bytte transformator. Vi kan i dag levere gode LED-løsninger med varmhvitt lys som er både dimbart og driftssikkert så det er ingen grunn til å vente. Om du sammenligner levetid på LED og halogen, vil du også se at det lønner seg økonomisk. Strømbesparelsen kommer som en bonus.

Praktisk informasjon om transformatorer

Alle lavvoltskinnene må tilkobles transformator. Hvilken transformator du skal velge avhenger av tre ting.

1) Skinnens totale belastning i antall watt. Merk at transformatorer også har en minstebelasning, slik at om du bytter fra halogen til LED må du på lavvoltskinnen forvente å bytte transformator samtidig.

2) Skinnens totale lengde og tilkoblingspunkt. Alle AC-transformatorer har en begrensning på avstand mellom transformator og lampe, og dersom ikke annet er oppgitt er dette begrensningen på 2 meter. Lamper som har større avstand enn dette, vil ha lavere spenning enn lampene som står nærmere transformatoren. Dette vil vise seg med litt svakere lys på disse lampene. Ved strekk på fire meter, bør derfor transformator tilkobles i senter av skinnen. Hvis dette ikke er mulig, må transformatoren være laget for å kunne takle lengre strekk uten spenningsfall (redusert radiostøy).

3) Dimming/lysregulering. Nesten alle AC-transformatorer for halogen er dimbare med vanlig faseavsnitt, men transformatorer som er beregnet for langt strekk eller DC-transformatorer for LED kan i noen tilfeller ikke være dimbare eller kreve andre måter å dimmes på. Dette er ikke så komplisert, men vær oppmerksom på informasjonen som er oppgitt på transformatoren.

Selv om noen skinnesystemer har egne transformatorer designet for skinnen, kan du velge andre transformatorer og benytte tilkoblingsstykke til skinnen. Dette kan være nødvendig ved lange strekk, eller ved behov for mange watt.

På et 12V system må du huske at avstand fra transformator til lampe er skinnens lengde + lengden på ledningen til pendelen.

Strømskinne